Quantcast
Channel: Freshtech » Site
Viewing all articles
Browse latest Browse all 2

Γιατί τα “καλά”σας κείμενα δεν πρέπει να τα γράφετε στο Facebook !

$
0
0

asus-n-series-notebooks-man-typing

Όλο και περισσότερο τα τελευταία ένα-δύο χρόνια παρατηρώ ότι πολλοί επαγγελματίες (εννοώ επαγγελματίες, είτε με την έννοια της εμπορικής δραστηριότητας είτε με την έννοια ότι είναι expert σε κάποιο τομέα) επιλέγουν να επικοινωνούν τις απόψεις τους , να “αρθρογραφούν” αν θέλετε, μόνο μέσα από το κοινωνικό δίκτυο του Facebook. Η τάση αυτή μοιάζει φυσική, εξάλλου είναι αποδεδειγμένο ότι όλο και μεγαλύτερο κομμάτι της online καθημερινότητας μας καταναλώνεται στο δημοφιλές αυτό social network. Επιπλέον, θα μπορούσε κανείς να  ισχυριστεί ότι το να επικοινωνεί κανείς με το target group του μέσα από ένα μόνο μέσο (που μάλιστα έχει τόσο μεγάλο penetration στους χρήστες του δικτύου) είναι εν τέλει εργονομικότερο, ταιριάζει μάλιστα και με την λογική του περίφημου consolidation, της συγχώνευσης, της οικονομίας κλίμακας, των “βέλτιστων συνεργιών” αν θέλετε να χρησιμοποιήσουμε μια φράση του συρμού.

Προσωπικά πιστεύω πως αυτή η προσέγγιση είναι τελείως λάθος και πιστεύω επιπλέον ότι η “αρθρογραφία”  στο προσωπικό blog ή στο site του καθένα από εμάς συνεχίζει να είναι η βέλτιστη λύση :

1 – Σταθερότητα: Το Facebook αλλάζει την όψη του τουλάχιστον μια φορά το χρόνο,  πολλές φορές όχι προς το καλύτερο όσον αφορά την όψη-μορφή που θα έχει το κείμενο της ανάρτησης σας. To προσωπικό site ή το blog είναι όπως ακριβώς το θέλετε εσείς , όχι όπως το θέλει ο Mark Zuckerberg!

2 – Search Engine Optimization: Με την κατάλληλη χρήση keywords και inbounds η κατάταξη του περιεχομένου σας στις μηχανές αναζήτησης μπορεί να βελτιωθεί αισθητά και άρα το περιεχόμενο σας να έχει μεγαλύτερη απήχηση. Τo άρθρο σας “εντός του Facebook” δεν μπορεί να βελτιστοποιηθεί SEO-wise. Προφανώς τα likes μπορούν να αυξήσουν αισθητά την “διείσδυση” του περιεχομένου σας στο κοινό σας αλλά αυτό γίνεται μόνο εντός του μικρόκοσμου του facebook και για όσο το περιεχόμενο σας θα είναι ορατό στο Newsfeed των φίλων σας.

3 – Διάρκεια : Τα άρθρα σας θα είναι για πάντα διαθέσιμα στο blog σας ή στο site σας , άμεσα αναζητήσιμα μέσω των Google Bing κλπ. Αντίθετα, μια χρήσιμη , ξεχωριστή ανάρτηση σας στο Facebook έχει χρόνο ζωής αντίστοιχο με μιας πεταλούδας. Λίγες μέρες μόνο  και μετά χάνεται στα βάθη των News Feed των φίλων σας και πρακτικά δεν αρχειοθετείται προς αναζήτηση πουθενά.

4 – Τεχνητά Χαμηλή Διεισδυτικότητα λόγω FB Marketing:  Είναι πραγματικά αξιοσημείωτο ότι ελάχιστοι γνωρίζουν τον τεχνητό περιορισμό που βάζει η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Facebook στο πόσοι από τους φίλους σας μπορούν να δουν την δημοσίευση σας στο News Feed τους. Εάν κάνετε μια δημοσίευση , πόσοι από τους φίλους σας νομίζετε ότι έχουν την δυνατότητα να την δουν στο Feed τους;  Οι εννιά στους δέκα; Οι οκτώ στους δέκα; Οι πέντε στους δέκα; Λάθος! Στο Facebook Μόνο ο ένας στους δέκα φίλους σας έχει την δυνατότητα να δει αυτό που γράψατε . Αν υποθέσουμε ότι είστε ένας μέσος χρήστης του Facebook τότε θα έχετε γύρω στους 750 φίλους. Οι 750 αυτοί πιθανοί αναγνώστες δεν είναι βέβαια online συνέχεια οπότε την δεδομένη χρονική στιγμή που γράφετε  το post σας (συν πλην 12 ώρες) να θεωρήσουμε ότι είναι online οι μισοί  Το πιθανό αναγνωστικό κοινό λοιπόν περιορίζεται στους 375 αναγνώστες. Εάν σε αυτό τον αριθμό εφαρμόσουμε τον κανόνα του “Ένας στους Δέκα” που τεχνητά βάζει το αγαπημένο μας Facebook καταλήγουμε ότι το μέγιστο κοινό στο οποίο απευθύνεστε είναι σαράντα άνθρωποι. Μπορείτε πολύ καλύτερα. Μπορείτε να απευθυνθείτε σε ολόκληρο τον πλανήτη χωρίς κανέναν μεσάζοντα και χωρίς καμία τεχνητή λογοκρισία.

5 – To “έργο” σας συγκεντρωμένο: Στο site το έργο σας είναι συγκεντρωμένο και κατηγοριοποιημένο όπως εσείς θέλετε. Η προσωπική σας σελίδα στο Facebook έχει μόνο μια δυνατή μορφή : Οι πιο πρόσφατες δημοσιεύσεις (που δεν είναι κατ’ ανάγκη οι καλύτερες) .Εάν πιστεύετε ότι τα κείμενα σας προσφέρουν κάτι στο κοινό στο οποίο απευθύνεστε, τότε ό τρόπος με τον οποίο αποθηκεύονται στο Facebook είναι η χειρότερη δυνατή μορφή από αρχειοθετικής σκοπιάς

6 –  Περισσότερα κλικ – περισσότερο κοινό : Στην καλύτερη δυνατή περίπτωση, ένα χρήσιμο κείμενο σας στο Facebook θα “μαζέψει” κάποια Like , θα είναι για λίγες ώρες δημοφιλές στην κοινότητα των φίλων σας και μετά θα εξαφανιστεί στα βάθη του newsfeed. Ένα δυνατό κείμενο στο site σας, θα αποκτήσει αναφορές από εξωτερικούς συνδέσμους, θα επικολληθεί το ίδιο ως σύνδεσμος σε email αναγνωστών σας, θα συζητηθεί στα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα, θα είναι δηλαδή περισσότερο “ελεύθερο”

7 – Αποδοτικότερο Marketing : Εάν αποφασίσετε ότι θέλετε να διαφημίσετε το περιεχόμενο σας στο Facebook τότε εργαλεία όπως το Promote η τα Facebook adverts είναι σίγουρα μια καλή επένδυση. Η διαφήμιση όμως του περιεχομένου σας στο Google αποτελεί ασφαλέστερη επένδυση με την έννοια ότι απευθύνεται σε μεγαλύτερο κοινό.

Με όλα τα παραπάνω δεν θέλω να υποβαθμίσω τον σημαντικότατο ρόλο που παίζει το Facebook στην προώθηση του περιεχομένου σας. Η χρήση Facebook Social Buttons στο site σας μπορεί να κάνει θαύματα. Πάντα όμως θα πρέπει να θυμάστε ότι ο ρόλος του Facebook θα πρέπει πάντα να είναι βοηθητικός, να δρα δηλαδή ως προωθητής των κειμένων σας, η φυσική θέση των οποίων όμως θα πρέπει να παραμείνει στo δικό σας site.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 2

Latest Images

Trending Articles





Latest Images